Synoptische beoordeling weermodellen

Hoe staat de atmosfeer ervoor? Tweemaal per dag beoordelen KNMI-meteorologen de weermodellen in deze synoptische analyse - de analyse van de huidige toestand van de atmosfeer - en ze kijken naar wat de modellen zeggen over de nabije toekomst.

Korte termijn tot +48 uur | Meerdaagse modelbeoordeling
 Modellen algemene beoordeling tot +48 uur
Opgesteld op donderdag 06 oktober 2022 om 00.00 uur
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.


Synoptische situatie
Tussen een omvangrijk en complex lagedrukgebied nabij IJsland en een gordel van hogedruk boven Zuid-Europa, staat er in onze omgeving een krachtige westelijke (zonale) stroming. Een golvend koufront, behorende bij het IJslandse laag, heeft inmiddels het zuidoosten verlaten, waardoor we ons nu in maritiem polaire lucht bevinden. Een hoogtetrog boven de Noordzee verlaat in de komende uren oostwaarts de FIR. Een volgend frontaal systeem ligt klaar ten noordwesten van Ierland en beweegt oostwaarts. Het bijbehorende warmtefront passeert het noorden van de FIR in de loop van de avond en blijft vervolgens slepen, het golvende koufront bereikt het noordwesten van de FIR pas in de loop van morgenochtend (vrijdagochtend).

Modelbeoordeling
Het belangrijkste aandachtspunt zijn de (zware) windstoten in het noordelijk kustgebied vannacht, HA40 lijkt daarbij wat aan de forse kant gezien de actualiteit. Code geel staat nog uit tot halverwege de nacht. Vrijdag overdag zien we in HAP1 de wolkenbasis van de Sc-velden boven de Noordzee zakken tot 1500 vt, een klasse lager dan in de andere modellen. Het is momenteel nog lastig te zeggen of dat realistisch is.

Aandachtspunten
Wind
Seinen voor 7 Bft, bij buien tot halverwege de nacht in het noordelijk kustgebied nog zware windstoten van 40 kn, boven zee ook 45 kn. Overdag geleidelijk afnemend naar 6 Bft, vrijdag weer toenemend naar 7 Bft. Voor het koufront uit vrijdagavond een kleine kans op zware windstoten (boven zee).

Zicht
In neerslag kans op matig zicht. Verder overwegend goed.

Temperatuur
Geen bijzonderheden.

Bewolking
Bij de trog enkele Cb's met toppen tot FL120-150/-15°C. In het noorden van de FIR mogelijk nog iets hoger, tot FL180/-25°C. Vandaag overdag ondiepe Cu/Sc. Vrijdag bij het warmtefront Sc-velden en op nadering van het koufront ook hogere gelaagde bewolking. Bij het koufront zelf is er kans op ingebedde Cb's (toppen FL150) en zien we tevens (zoals vaak) een smal lijntje met wat lagere wolkenbases, de kans op stratus lijkt echter klein.

Neerslag
Bij de trog vooral in het noorden van de FIR enkele geïsoleerde buien, waarbij wat verder noordelijker de kans op onweer aanwezig is. Voornaamste is echter de kans op zware windstoten bij deze buien (zie wind(stoten)). Vandaag verder droog. Vrijdag bij het warmtefront mogelijk wat hele lichte coalescentieneerslag en bij het koufront een smalle band met buiige regen.

Geldig tot vrijdag 07 oktober 2022 24.00 locale tijd 

Guidance meerdaagse
Opgesteld door het KNMI op woensdag 05 oktober 2022 om 04.11 uur
Beoordeling lange termijn door meteoroloog


Synoptische ontwikkeling
Tot en met zaterdag 8 oktober bevinden we ons in een vrij sterke zonale stroming, tussen lagedrukgebieden bij IJsland en boven Scandinavie en een gordel van hogedruk van de Azoren tot aan Oost-Europa. Zaterdag 8 oktober passeert er opnieuw een koufront, gevolgd door een trekhoog/rug. Daarna wordt de verdere synoptische ontwikkeling complexer, met de passage van een mogelijk afsnoerende (hoogte)trog op maandag en dinsdag. In de tweede helft van volgende week zien we in een groot deel van het ensemble een (hoogte)trog uitzakken boven of ten westen van Groot-Brittannië en daarna richting onze omgeving bewegen.

Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot en met zondag is het ensemble redelijk eensgezind en de verwachting dus vrij zeker. Daarna zien we de onzekerheid toenemen, hetgeen grotendeels het gevolg is van verschillen in de amplitude van de Rossby-golven in onze omgeving. Grootschalig gezien lijken de meeste leden het positieve NAO-patroon vast te houden, met slechts af en toe een tijdelijke kortdurende blokkade. De zuidwestelijke stromingen zullen dus blijven overheersen en de aangevoerde luchtsoort zal overwegend maritiem polair van oorsprong zijn. Neerlag en temperatuur zullen daardoor waarschijnlijk dichtbij het klimatologische gemiddelde blijven.

Samenvatting meerdaagse-periode
Aanvankelijk meest droog met af en toe zon en temperaturen boven normaal. Zaterdag valt er enige tijd regen en wordt het minder zacht. Na het weekeinde nemen de neerslagkansen toe. Er worden geen waarschuwingen verwacht.

Samenvatting EPS-periode
Wisselvallig weertype met vrij hoge neerslagkansen (70-80%) en temperaturen die waarschijnlijk rond of iets beneden de normaal liggen. In de tweede helft van volgende week is er 20-30% kans op onstuimig weer met vooral in de kustgebieden zware windstoten.

Geldig van vrijdag 07 oktober tot woensdag 19 oktober

 

 

Over Windverwachting Nederland

Windverwachting.nl is de meest complete bron van betrouwbare windverwachtingen en actuele windmetingen voor heel Nederland, op basis van KNMI weerrapporten en modelgegevens, tot 10 dagen vooruit.

Zie ook onze app Het Weer in Nederland. Heb je suggesties of wil je data gebruiken? Laat het even weten, we horen graag van je!
 

Meer weten?
Surfcheck / Windverwachting Nederland
Molenstraat 1a
2316 TC Leiden
(+31) 071-2032041
Kvk: 61380431

post@windverwachting.nl

Download Het Weer in Nederland

Waterkaart Live, app op de iPad
 
Download Het Weer in Nederland, de app voor Android   Download Het Weer in Nederland, de app voor iPhone en iPad