Synoptische beoordeling weermodellen

Hoe staat de atmosfeer ervoor? Tweemaal per dag beoordelen KNMI-meteorologen de weermodellen in deze synoptische analyse - de analyse van de huidige toestand van de atmosfeer - en ze kijken naar wat de modellen zeggen over de nabije toekomst.

Korte termijn tot +48 uur | Meerdaagse modelbeoordeling
 Modellen algemene beoordeling tot +48 uur
Opgesteld op maandag 12 april 2021 om 05.31 uur
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.


Synoptische situatie
Een lagedrukgebied over het zuiden van Zweden trekt noordwaarts. Een hogedrukgebied ten zuiden van Ierland trekt oostwaarts en komt dinsdagochtend boven Het Kanaal uit. Hierdoor staat bij ons een west- tot noordwestelijke stroming, die getransformeerde maritiem arctische lucht aanvoert. Een hoogtetrog bereikt maandagochtend noord-zuid georiënteerd het westen van het land. De temperatuur op 500 hPa daalt hierbij naar waardes tot ca. -40°C. De hoogtetrog trekt oostwaarts en maandagmiddag passeert de as van de hoogtetrog de oostgrens. Vervolgens trekt er een zwakke grondtrog over de Noordzee zuidwaarts. Deze grondtrog bereikt maandagavond NO-ZW georiënteerd het Waddengebied en verlaat dinsdagochtend het zuidoosten. In de loop van dinsdag ligt het hoog boven de Britse Eilanden met een rug boven de zuidwestelijke helft van ons land.

Modelbeoordeling
Ondanks dat er actueel enkele Sc-velden ontstaan, hebben alle modellen met uitzondering van EC hebben nog steeds teveel SC-bewolking waardoor de temperaturen (en wegdektemperaturen) in de modellen te hoog zijn. Boven de westelijke helft van komen buien voor die oostwaarts trekken, alle modellen m.u.v. Hap1 hebben te weinig buien. De neerslag valt nu op een wegdek die net boven nul is, maar het is niet uitgesloten dat achter de buien in opklaringen er zeer lokaal bevriezingsgladheid kan optreden. In de nacht naar dinsdag zien we een vergelijkbaar beeld met deze nacht weer Sc-velden in de Harmonies boven land, waarschijnlijk is dat ook te uitgebreid.

Aandachtspunten
Wind
In de nacht naar dinsdag in NO 6 in de Duitse Bocht. Mogelijk dat dit windveld kustdistrict Rottum nog bereikt. Bij buien bij de hoogtetrog uitschieters tot plaatselijk zo'n 30 knopen. Later op dinsdag neemt de wind weer af onder invloed van de hoge druk.

Zicht
Goed zicht, in de nachten waarschijnlijk te veel gradient en te droge lucht voor een zichtverslechtering. In een lichte bui lokaal matig zicht, in een matige bui matig tot slecht zicht.

Temperatuur
Meer dagelijkse gang dan in de modellen. Heldere lucht en minder bewolking dan in de Harmonies. Zie verder de modelbeoordeling.

Bewolking
Sc/Cu, geisoleerde CB. Bij de hoogtetrog CB's met toppen FL200/-40°C. Mogelijk dat hier ook lokaal even St bij voorkomt. Bij de grondtrog is de bovenlucht iets minder koud en komen de toppen minder hoog. Dinsdag afnemende stabiliteitsdiepte.

Neerslag
Geïsoleerde buien vanaf zee, op nadering van de hoogtetrog toenemend in intensiteit en met een toenemend winters karakter. Bij de hoogtetrog, buien van het matig georganiseerde multiceltype ( shear = 10-20 kn, cape = 200-500 J/kg) met daarbij ook kans op onweer (actueel al een enkele ontlading boven zee). Bij de buien die bij de grondtrog horen liggen schering en CAPE nog lager. Door de timing valt boven land ook de forcering weg en de organisatiegraad is te klein om de buien goed in stand te kunnen houden. Het idee is dat deze buien dan ook minder actief zijn dan die van maandagochtend. Dinsdag boven land op de dagelijkse gang nog een zeer geisoleerde bui, mogelijk nog met wat korrelhagel, vooral in het noordoosten maar mogelijk ook elders in het noorden, midden en oosten.

Geldig tot dinsdag 13 april 2021 24.00 locale tijd 

Guidance meerdaagse
Opgesteld door het KNMI op maandag 12 april 2021 om 04.43 uur
Beoordeling lange termijn door meteoroloog


Synoptische ontwikkeling
Woensdag ligt er een hogedrukgebied boven Schotland met een rug boven onze omgeving. Dit hoog trekt noordoostwaarts naar Scandinavie. Vanaf zaterdag trekt een ander hoog vanaf Newfoundland de Atlantische oceaan over om dinsdag 20 april boven de Noordzee aan te komen. In ongeveer 2/3 van de leden zien we daarna een hoogterug of blokkerend hoog boven het Europese continent.

Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot het begin van volgende week is de onzekerheid klein en komen we onder invloed van hoge druk resulterend in een noordoostelijke stroming, vrij grote dagelijkse gang in temperatuur en (vrijwel) droog. Daarna wordt de onzekerheid iets groter wat vooral komt door de onzekerheid in de locatie van de hoogterug/blokkerend hoog. Een meerderheid van de leden (60-70%) berekent een geblokkeerde situatie met een noordoostelijke stroming resulterend in vrij rustig en droog weer met temperaturen rond of onder het langjarig gemiddelde. 20-30% van de leden berekent een meer noordwestelijke stroming met wat meer wisselvalligheid en hogere temperaturen

Samenvatting meerdaagse-periode
Overwegend droog en perioden met zon. Overdag oplopende temperaturen, maar 's nachts aanhoudende kans op lichte vorst.

Samenvatting EPS-periode
Grote (70%) kans op rustig en droog weer. 30% kans op wisselvallig weer. De kans op temperaturen rond of iets onder normaal ligt rond de 70%.

Geldig van woensdag 14 april tot maandag 26 april

 

 

Over Windverwachting Nederland

Windverwachting.nl is de meest complete bron van betrouwbare windverwachtingen en actuele windmetingen voor heel Nederland, op basis van KNMI weerrapporten en modelgegevens, tot 10 dagen vooruit.

Zie ook onze app Het Weer in Nederland. Heb je suggesties of wil je data gebruiken? Laat het even weten, we horen graag van je!
 

Meer weten?
Surfcheck / Windverwachting Nederland
Molenstraat 1a
2316 TC Leiden
(+31) 071-2032041
Kvk: 61380431

post@windverwachting.nl

Download Het Weer in Nederland

Waterkaart Live, app op de iPad
 
Download Het Weer in Nederland, de app voor Android   Download Het Weer in Nederland, de app voor iPhone en iPad