Synoptische beoordeling weermodellen

Hoe staat de atmosfeer ervoor? Tweemaal per dag beoordelen KNMI-meteorologen de weermodellen in deze synoptische analyse - de analyse van de huidige toestand van de atmosfeer - en ze kijken naar wat de modellen zeggen over de nabije toekomst.

Korte termijn tot +48 uur | Meerdaagse modelbeoordeling
 Modellen algemene beoordeling tot +48 uur
Opgesteld op woensdag 26 januari 2022 om 06.17 uur
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.


Synoptische situatie
Een gordel van hoge druk strekt zich uit van de Azoren via Frankrijk richting het Alpengebied. In een zwakke westelijke stroming wordt onder een subsidentie-inversie op 3000-4000 voet vrij koude en tamelijk vochtige lucht aangevoerd, er is sprake van een koude plaklaag. Een zwak een convergentielijntje boven het westen trekt oostwaarts en lost geleidelijk op. Overdag nadert van het noorden uit een zwak golvend front en deze sleept in de middag aan de grond over het noorden van de FIR (zie ThetaW-950 hPa), ruim noord van de Wadden langs. Door de toenemende stroming wordt de koude plaklaag in de noordwestelijke helft van het land geleidelijk opgeruimd. Op donderdag trekt het centrum van het hoog zich wat terug op de Atlantische Oceaan en een lagedrukgebied trekt via het midden van Scandinavie oostwaarts. Het bijbehorende warmtefront bereikt het noordwesten van het land aan het einde van de nacht, het koufront volgt aan het einde van de ochtend. Het geheel trekt zuidoostwaarts over het land en het koufront verlaat het uiterste zuidoosten aan het begin van donderdagavond.

Modelbeoordeling
Het weer blijft zich tot aan passage van het koufront op donderdag afspelen in de grenslaag. Het bandje met wat slechtere condities op het convergentielijntje is in alle modellen terug te vinden. HAP1 laat boven ons land de slechtste condities (laagste wolkenbasis) zien, de andere modellen HAP2 en EC geven beduidend hogere wolkenbases, de actualiteit houdt het midden van de modellen. De passage van het frontale systeem op donderdag wordt door de diverse modellen consistent berekend, zowel qua bewolking, neerslag als wind.

Aandachtspunten
Wind
Vanaf vanavond geleidelijk seinen voor de kustdistricten, in de zuidelijke 6 Bft, in de noordelijke 7 Bft. Donderdag overdag afnemende wind, maar de seinen in het noordelijk kustgebied blijven tot in de avond aanwezig, 6-7 Bft.

Zicht
Boven land matige, lokaal slechte zichten, luchtverontreiniging (aerosolen) speelt vandaag duidelijke een rol. In de loop van de middag en in de avond vooral in het noorden en oosten mogelijke opnieuw matige zichten. Woensdag toenemende wind en geleidelijk goede zichten, in frontale neerslag matig, in motregen mogelijk slecht. Na passage van het koufront in de polaire lucht uitstekende zichtcondities.

Temperatuur
Overdag door de aantrekkende wind vooral in de noordwestelijke helft van het land al wat hogere temperaturen, het zuidoosten blijft vooralsnog in de koude plaklaag. In de nacht naar donderdag koelt het niet of nauwelijks af. Donderdag wordt de gehele koude plaklaag opgeruimd.

Bewolking
Op uitgebreide schaal SC-bewolking en lokaal stratus, zowel boven land als zee. Vanochtend bij het convergentielijntje een toenemende kans op stratus, ten westen ervan weer voornamelijk Sc-bewolking. Vanmiddag ten zuiden van het golvende front opnieuw toenemende kans op stratus, vooral in het noorden en oosten. In de loop van de avond en de nacht naar donderdag tijdelijk alleen Sc-bewolking. Donderdag overdag de passage van een zone met gelaagde frontale bewolking met in de warme sector naar het zuidoosten toe steeds lagere stratus, ook a.g.v. van doorvallende neerslag. Na passage van het koufront van het noordwesten uit opklarend met in de maritiem polaire lucht geleidelijk steeds meer convectieve bewolking vanaf de Noordzee met later ook Cb's van FL150-200.

Neerslag
Vooral bij de convergentielijn en het golvende front is er her en der lichte motregen a.g.v. coalescentie mogelijk, actueel zien we het nog nergens in de waarnemingen. Toptemperaturen tot -5°C, daardoor in bewolking wel kans op matige ijsaanzetting. Bij de frontale zone donderdag perioden met regen en motregen. Later donderdagmiddag en -avond van het noordwesten uit enkele buien.

Geldig tot donderdag 27 januari 2022 24.00 locale tijd 

Guidance meerdaagse
Opgesteld door het KNMI op woensdag 26 januari 2022 om 03.07 uur
Beoordeling lange termijn door meteoroloog


Synoptische ontwikkeling
Tot en met halverwege volgende week bevinden we ons aan de noordoostflank van een hogedrukgebied boven de Golf van Biskaje of ten zuidwesten van de Britse Eilanden. Lagedrukgebieden bewegen steeds via Scandinavie oostwaarts. Met de passage van diverse frontale systemen bevinden we ons afwisselend in maritiem polaire lucht en maritiem tropische lucht. Belangrijkste punt van aandacht is de randstoring die maandag mogelijk over de Noordzee richting Denemarken trekt, hierbij kan een venijnig windveld zitten. Later volgende week lijkt het hoog een uitloper te krijgen richting het Europese vasteland, maar deze ontwikkeling is nog allerminst zeker. Op de langere termijn blijven we zeer waarschijnlijk te maken houden met een westelijke stroming, waarbij het onduidelijk is of de cyclonale of de anticyclonale invloed overheerst.

Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot en met halverwege volgende week is er relatief weinig spreiding in het ensemble. Zaterdag lijkt een zachte dag te worden met maxima van boven de 10°C. Belangrijkste aandachtspunt is echter kans op zware windstoten op maandag, deze kans loopt uiteen van ca. 30% landinwaarts tot ca. 60% in het noordwestelijk en noordelijk kustgebied. De kans op zeer zware windstoten bedraagt 10-20%. Alles hangt uiteraard af van de precieze ontwikkeling van de randstoring. Verder zien we later op maandag een signaal voor winterse neerslag, dit lijkt in de tijdelijke noordwestelijke stroming te gaan om buien met hagel of natte sneeuw, van enige accumulatie lijkt gezien de temperaturen boven nul geen sprake te zijn. Later volgende week neemt kans op hogedruk boven het Europese vasteland toe en de neerslagkansen dalen dan ook van 80% naar 50%. Er zijn ook nog genoeg EPS-leden die wisselvalligheid in stand houden. Op de langere termijn blijft de wind in de zuidwesthoek, de windrichtingpluim laat daar weinig misverstand over bestaan. Het is alleen niet duidelijk of de cyclonale of de anticyclonale invloed overheerst. De temperaturen bevinden zich vanaf de tweede helft van volgende week zeer waarschijnlijk boven het langjarig gemiddelde, slechts een handvol EPS-leden opteert voor een kouder weertype.

Samenvatting meerdaagse-periode
Donderdag eerst regen, later zon, vrijdag droog. Zaterdag zacht met soms wat regen, zondag waarschijnlijk droog. Vanaf maandag opnieuw wisselvallig met geregeld (winterse) buien, mogelijk veel wind en iets minder zacht. Maandag is er een redelijke kans (30-60%) kans op code geel voor zware windstoten.

Samenvatting EPS-periode
Vrij grote kans (ca. 70%) op een zacht weertype, de neerslagkans bedraagt ongeveer 50%.

Geldig van vrijdag 28 januari tot woensdag 09 februari

 

 

Over Windverwachting Nederland

Windverwachting.nl is de meest complete bron van betrouwbare windverwachtingen en actuele windmetingen voor heel Nederland, op basis van KNMI weerrapporten en modelgegevens, tot 10 dagen vooruit.

Zie ook onze app Het Weer in Nederland. Heb je suggesties of wil je data gebruiken? Laat het even weten, we horen graag van je!
 

Meer weten?
Surfcheck / Windverwachting Nederland
Molenstraat 1a
2316 TC Leiden
(+31) 071-2032041
Kvk: 61380431

post@windverwachting.nl

Download Het Weer in Nederland

Waterkaart Live, app op de iPad
 
Download Het Weer in Nederland, de app voor Android   Download Het Weer in Nederland, de app voor iPhone en iPad