Synoptische beoordeling weermodellen

Hoe staat de atmosfeer ervoor? Tweemaal per dag beoordelen KNMI-meteorologen de weermodellen in deze synoptische analyse - de analyse van de huidige toestand van de atmosfeer - en ze kijken naar wat de modellen zeggen over de nabije toekomst.

Korte termijn tot +48 uur | Meerdaagse modelbeoordeling
 Modellen algemene beoordeling tot +48 uur
Opgesteld op maandag 05 juni 2023 om 12.10 uur
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.


Synoptische situatie
Een omvangrijk hogedrukgebied ten noorden van Schotland is vrijwel stationair. Bijbehorende rug strekt zich uit over de Duitse Bocht. Op de oostflank van dit hoog voert een noord-noordoostelijke stroming van oorsprong maritiem polaire lucht aan die vrij vochtig is onder een subsidentie-inversie. Een hoogtelaag boven het zuidwesten van Duitsland beweegt ondertussen noordwestwaarts en nadert dinsdagavond de oostgrens.

Modelbeoordeling
Modellen hebben moeite met de representatie van Sc/St-bewolking op zee. EC pakt dit momenteel het beste op, maar dat geeft geen garanties voor de toekomst. Het noorden en noordwesten blijven in ieder geval het meest gevoelig hiervoor. Daarnaast wordt boven land in de nacht naar dinsdag de luchtlaag net onder de subsidentie-inversie ook behoorlijk vochtig (met name in HAP1 en HA43, zie progtemps) maar of dit tot St leidt is nog de vraag. Mogelijk leidt dit niet tot een minimaal vereiste 5/8 bedekkingsgraad om in de modeluitvoer te verschijnen, maar blijft het bij wat flarden.

Aandachtspunten
Wind
Zowel vanmiddag/vanavond als dinsdagmiddag en -avond kans op een 6 Bft in het zuidwestelijk kustgebied.

Zicht
Goed, al is in het noord(oost)en aan het eind van komende nacht grondmist niet helemaal uitgesloten. Mits er geen Sc/St-bewolking aanwezig is natuurlijk.

Temperatuur
Vanmiddag lokaal in het zuidoosten, dinsdagmiddag in het hele zuidoosten, zomerse temperaturen (25+ graden).

Bewolking
Zie modelbeoordeling.

Neerslag
Geen, al is een enkel spatje uit onstabiele middelbare bewolking (of mogelijk een buienrestant uit het westen van Duitsland) op nadering van het hoogtelaag niet helemaal uitgesloten in het uiterste (zuid)oosten dinsdagmiddag/avond (10-20% kans).

Geldig tot dinsdag 06 juni 2023 24.00 locale tijd 

Guidance meerdaagse
Opgesteld door het KNMI op maandag 05 juni 2023 om 05.03 uur
Beoordeling lange termijn door meteoroloog


Synoptische ontwikkeling
Een hoog tussen IJsland en Schotland verandert de komende dagen nauwelijks van plaats en heeft een uitloper naar het noorden van Polen. Bij de Azoren is de luchtdruk relatief laag. In onze omgeving is de aanvoer noord tot noordoost. In de tweede helft van de volgende week dringt het Azorenlaag langzaam op naar het zeegebied ten noordwesten van Portugal, terwijl het zwaartepunt van het hoog zich waarschijnlijk tijdelijk naar de Noorse Zee verplaatst. Hierdoor wordt de wind geleidelijk meer noordoost of zelfs oost. In de tweede decade van juni neemt de kans op lage druk boven of ten westen van de Britse Eilanden toe.

Modelbeoordeling en onzekerheden
Grootschalig is het EPS voorlopig erg eensgezind. Bij noordoostelijke wind maakt een relatief klein verschil in windrichting al snel uit voor de verwachte temperatuur, wat we ook in de toenemende onzekerheid in de temperatuurpluim voor komende week terug zien. Tot en met woensdag 7 juni de oplossingen vrij koel, vooral in de noordelijke helft. Daarna wordt de stroming meer oostelijk en neemt de kans op temperaturen boven het langjarig gemiddelde toe, met landinwaarts zomerse dagen en in het zuidoosten ca. 30% kans op tropische dagen. Opvallend is de toename van de neerslagkansen vanaf woensdag, die wordt veroorzaakt door een kleinschalig hoogtelaag dat rondtolt boven Centraal-Europa. Er is vanaf dat moment dagelijks zo'n 20% kans op neerslag. Vanaf volgende week zondag nemen de neerslagkansen iets verder toe (30%). De kans op onweer bij deze buien is groot.

Samenvatting meerdaagse-periode
Zonnig en meest droog zomerweer, met vooral in het zuidoosten een kleine kans op een plaatselijke regen- en onweersbui. De temperaturen liggen aanvankelijk dicht bij het langjarig gemiddelde, in het noorden enkele graden eronder, in het zuiden enkele graden erboven. Vanaf vrijdag wordt het overal warmer, met landinwaarts zomerse temperaturen. Er worden voorlopig geen waarschuwingen verwacht.

Samenvatting EPS-periode
Grote kans (ca. 70%) op een voortzetting van het meest droge weertype. De temperatuur ligt ruim boven het langjarig gemiddelde, de kans op zomerse temperaturen ligt rond de 60%. De kans op een enkele regen- of onweersbui neemt geleidelijk toe naar 30%.

Geldig van woensdag 07 juni tot maandag 19 juni

 

 

Over Windverwachting Nederland

Windverwachting.nl is de meest complete bron van betrouwbare windverwachtingen en actuele windmetingen voor heel Nederland, op basis van KNMI weerrapporten en modelgegevens, tot 10 dagen vooruit.

Zie ook onze app Het Weer in Nederland. Heb je suggesties of wil je data gebruiken? Laat het even weten, we horen graag van je!
 

Meer weten?
Surfcheck / Windverwachting.nl
Rijn en Schiekade 115 F
2311 AS Leiden
(+31) 071-2032041
Kvk: 61380431

post@windverwachting.nl

Download Het Weer in Nederland

Waterkaart Live, app op de iPad
 
Download Het Weer in Nederland, de app voor Android   Download Het Weer in Nederland, de app voor iPhone en iPad