Synoptische beoordeling weermodellen

Hoe staat de atmosfeer ervoor? Tweemaal per dag beoordelen KNMI-meteorologen de weermodellen in deze synoptische analyse - de analyse van de huidige toestand van de atmosfeer - en ze kijken naar wat de modellen zeggen over de nabije toekomst.

Korte termijn tot +48 uur | Meerdaagse modelbeoordeling
 Modellen algemene beoordeling tot +48 uur
Uitgifte: 01/12/2023 16.32 uur LT
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.


Synoptische situatie
Ten zuidwesten van een grootschalig laag nabij de Baltische Staten voert een zwakke noordoostelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Een hoogtelaag boven Noord-Duitsland heeft een oost-west georienteerde trog boven het noorden van ons land. Deze hoogtetrog gaat kantelen en beweegt vanavond zuidoostwaarts over het land en ligt vannacht boven het westen van Duitsland. De stroming wordt hierdoor op hoogte noordelijk. Verder ontstaat vanaf vannacht aan de grond langs de kust ook een vore die zich nauwelijks verplaatst de komende dag. Zaterdagmiddag bouwt van het zuidwesten uit een rug op over ons land, die in de avond oostwaarts trekt. Zondagnacht en -ochtend trekt een kleinschalig laag over Ierland oostwaarts. De stroming wordt hierdoor zuidelijk en zachtere lucht stroomt vanuit het zuidwesten richting ons land.

Modelbeoordeling
Grootschalig gezien zijn de patronen in de diverse uitvoer consistent. Aandachtpunten zijn de buien en het voorkomen van lage ST en/of mist. De buien blijven aanvankelijk door de noordoostelijke stroming beperkt tot het noorden van het land. Als de stroming meer noordelijk wordt kunnen de sneeuwbuien vannacht iets verder landinwaarts komen. Verder boven land doven de buien echter grotendeels uit. HA43 lijkt dit patroon het beste weer te geven. Als zaterdagavond de rug oostwaarts trekt komen de buien ook in het zuidwesten het land op. Dit zijn winterse buien. De lage bewolking boven het oosten en zuiden van het land zit niet helemaal precies goed in de modellen. HA43 is het enige model dat de ST vanmiddag in het noordoosten van het land had. Dit model lijkt grotendeels de bewolking goed weer te geven. Nabij de bovenluchttrog komt ook SC voor en dat trekt vanavond en vannacht over het land. In opklaringen kan ST of een enkele mistbank ontstaan. KEPS geeft de hoogste mistkansen in het noorden vanochtend, (rond 50%), HA40 heeft echter te veel opklaringen en zal de mistkansen waarschijnlijk te hoog inschatten. In de nacht naar zondag zijn de mistkansen groter. Later in die nacht en zondagochtend nemen de mistkansen af door toename van wind en bewolking.

Aandachtspunten
Wind
Vanaf zondagochtend kans op 6 Bft langs de westkust. Door de zuidelijke wind voornamelijk buitengaats.

Zicht
Vannacht en zaterdagochtend plaatselijk kans op mist, in de nacht naar zondag op meer plaatsen mist, zie modelbeoordeling. Verder goede zichten en in buien matige tot slechte zichten.

Temperatuur
Spreiding in de uitvoer is vrij groot. Tmin is nogal afhankelijk van opklaringen. Plaatselijk komende nacht iets onder -5°C, in de nacht naar zondag minder koud. Zaterdag in het westen +4 graden en in het oosten rond het vriespunt.

Bewolking
Zie modelbeoordeling. Bij de buien CB's met toppen tot FL100-FL150.

Neerslag
Neerslag valt aanvankelijk met uitzondering van een smalle kuststrook als sneeuw. Plaatselijk kan in de noordelijke provincies vanavond en vannacht 1-3 cm vallen. Belangrijk aandachtspunt is de neerslagsoort zaterdag vanaf het einde van de middag en de avond. Het is allereerst de vraag hoever de buien het land op komen. In de kustgebieden is de neerslag een mengeling van regen en natte sneeuw (natte bol gaat naar +2). Aandachtspunt is dan de wegdektemperatuur. Deze loopt tijdens de buien weliswaar vrij makkelijk op (bodemwarmte nog aanwezig), maar ervoor en erna kunnen ze weer (net) onder nul komen met kans op gladheid.

geldig tot zaterdag 02 december 2023 24.00 locale tijd 

Guidance meerdaagse
Uitgifte: 01/12/2023 05.36 uur LT
Beoordeling lange termijn door meteoroloog


Synoptische ontwikkeling
Ons aandachtsgebied bevindt zich in de polaire lucht. Aanvankelijk is er sprake van een grootschalig laag boven Noord-Europa, dat langzaam oostwaarts trekt. Op de oceaan stelt zich begin van de volgende week een zonale stroming in, waarbij de straalstroom aanvankelijk vrij zuidelijk ligt. Zondag in de loop van de dag nemen de neerslagkansen al duidelijk toe op passage van een opvullende trog, die mogelijk interactie krijgt met een opdringende frontale zone van een laag ten zuidwesten van Ierland. Maandag t/m woensdag krijgen we met het genoemde lagedrukgebied te maken. Het trekt waarschijnlijk opvullend over onze omgeving oostwaarts, met aanvankelijk opdringende zachtere lucht aan de oostflank. Donderdag passeert nog een hoogtetrog. Later volgende week begint de stroming boven de oceaan wat sterker te meanderen. Boven het noorden van Scandinavie en noordwest Rusland ontstaat dan een krachtig hoog. Boven de oceaan lijkt tegen het weekeinde van 9/10 december dan een diffluent hoogtepatroon te ontstaan, waardoor nieuwe oceaanstoringen boven west Europa stuklopen.

Modelbeoordeling en onzekerheden
Eerst aandachtspunt is de ontwikkeling op zondag. De mate van interactie tussen de trog en de frontale zone is echter een behoorlijk onzekerheid. Grootste kans op enkele cm 's sneeuw lijkt voor het zuiden/zuidoosten later op de dag. In het merendeel van de EPS-leden zien we vanaf maandag overgang naar een zonaal stromingspatroon. De precieze koers van het genoemde laag is echter tamelijk onzeker, maar maandag op dinsdag is de kans op winterse neerslaag nog duidelijk aanwezig. Wat vooral opvalt is dat de standaarddeviatie in de T850 vanaf maandag/dinsdag groot wordt in onze omgeving en bovendien beduidend groter dan gemiddeld voor die verwachtingstermijn. De kans op winterse neerslag neemt dan wel af, maar het noordoosten blijven de kansen het hoogst. Vanaf het weekeinde van 9/10 december lijkt de kans op een overgang naar zachter weer wel duidelijk toe te nemen. Het hoogtepatroon gaat dan wat sterker meanderen met een noordelijker koers van de straalstroom.

Samenvatting meerdaagse-periode
Vrij koud met zondag in de loop van de dag vooral in het zuiden mogelijk (natte) sneeuw. Daarna blijft het wisselvallig met geregeld neerslag. Vooral de nachten worden waarschijnlijk wel minder koud.Zondag en maandag is er een grote kans op een code geel voor gladheid.

Samenvatting EPS-periode
In het weekeinde van 9/10 december ca. 70% kans op een overgang naar een zachter weertype met geregeld regen. Er is ca. 30% kans op voortzetting van het vrij koude weertype.

Geldig van zondag 03 december tot vrijdag 15 december

 

 

Over Windverwachting Nederland

Windverwachting.nl is de meest complete bron van betrouwbare windverwachtingen en actuele windmetingen voor heel Nederland, op basis van KNMI weerrapporten en modelgegevens, tot 10 dagen vooruit.

Zie ook onze app Het Weer in Nederland. Heb je suggesties of wil je data gebruiken? Laat het even weten, we horen graag van je!
 

Meer weten?
Surfcheck / Windverwachting.nl
Rijn en Schiekade 115 F
2311 AS Leiden
(+31) 071-2032041
Kvk: 61380431

post@windverwachting.nl

Download Het Weer in Nederland

Waterkaart Live, app op de iPad
 
Download Het Weer in Nederland, de app voor Android   Download Het Weer in Nederland, de app voor iPhone en iPad