Synoptische beoordeling weermodellen

Hoe staat de atmosfeer ervoor? Tweemaal per dag beoordelen KNMI-meteorologen de weermodellen in deze synoptische analyse - de analyse van de huidige toestand van de atmosfeer - en ze kijken naar wat de modellen zeggen over de nabije toekomst.

Korte termijn tot +48 uur | Meerdaagse modelbeoordeling
 Modellen algemene beoordeling tot +48 uur
Uitgifte: 19/04/2024 11.24 uur LT
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.


Synoptische situatie
Aan de oostflank van een hogedrukgebied ten westen van Groot-Brittanniƫ voert een noord- tot noordwestelijke stroming in onze omgeving maritiem polaire lucht aan. Een diffuus koufront (of koufrontocclusie), behorende bij een lagedrukgebied boven Denemarken, ligt boven het noorden en verlaat halverwege de middag het zuidoosten. Vlak daarachter schampt een hoogtetrog ons land, waarna de bovenluchten van het westen uit geleidelijk opwarmen. Aan datzelfde lagedrukgebied zit ook nog een (back-bent) occlusie vast die in de loop van de middag en avond in een Z-N oriƫntatie boven de westelijke helft van ons land komt te liggen. Morgen schuift deze occlusie al golvend langzaam oostwaarts, om in de nacht naar zondag het land te verlaten. Diezelfde nacht schampt er opnieuw een hoogtetrog.

Modelbeoordeling
De buiigheid zit consistent in de modellen en komt redelijk overeen met de werkelijkheid, zowel qua ruimtelijk patroon als ook qua activiteit. De hoogste toppen gaan tot ca. FL180, de modellen geven een indicatie voor FL200. De enige ontlading die we hebben gezien lijkt AIL, toch houden we een kleine kans op onweer in de verwachtingen. Lage bewolking zien we alleen nog in de Limburgse heuvels en dat is conform de modellen. Voor vanmiddag en vanavond is vooral de wind een aandachtspunt, aangezien de modellen net aan zware windstoten berekenen in het noord(west)elijk kustgebied, zij het wel met het zwaartepunt op verschillende momenten en locaties. Gezien de onzekerheid, het kleine gebied waar het om gaat en de krappe marge t.o.v. de criteria lijkt een code geel (vooralsnog) niet nodig. Het scenario van HA40 met een kleinschalige vore of laagje met daarbij meer wind honoreren we vooralsnog niet. Voor zaterdag wordt het weerbeeld bepaald door golven/wervels in de slepende occlusie, waarbij er nog onzekerheid is. Ook valt op dat EC als enige model ook veel buien buiten de occlusie berekend, a.g.v. dagelijkse gang. Hier houden we wel rekening mee. In het uiterste oosten gaan de toppen dan opnieuw richting FL180, de rest van de periode gaat het om ca. FL120.

Aandachtspunten
Wind
Seinen voor 6-7 Bft. De 8 Bft in HA40 honoreren we niet. De andere modellen tippen ook kortdurend en kleinschalig de 8 Bft aan maar dit is niet genoeg voor een waarschuwing. Hetzelfde geldt voor een eventuele code geel voor zware windstoten. Desalniettemin gaan we wel uit van een lokale zware windstoot aan de kust, met name bij buien, en op uitgebreidere schaal boven zee. Zaterdag nog langdurig 6-7 Bft aan de westflank van de vore waar de occlusie in ligt.

Zicht
Goed, in neerslag matig tot slecht.

Temperatuur
Aanhoudend fris voor de tijd van het jaar.

Bewolking
Conform de Harmonies. Bij de occlusie mogelijk nog Sc beneden 1500 vt, St lijkt niet waarschijnlijk. Verder Cb's, soms randje TCu, met toppen van FL100-150, bij de hoogtetroggen en morgenmiddag in het oosten FL150-FL200.

Neerslag
Buien. CAPE-waardes 200-500 J/kg, effectieve schering rond 15 kn. Veelal single cells. Onweerskansen zijn klein, modellen geven vrijwel niets. Een enkele bui met korrelhagel is mogelijk. Vanmiddag van het noorden uit geleidelijk afnemende buienactiviteit en meer concentrerend bij de occlusierestant. Morgenmiddag ook elders landinwaarts weer oplevend.

geldig tot zaterdag 20 april 2024 24.00 locale tijd 

Guidance meerdaagse
Uitgifte: 19/04/2024 04.49 uur LT
Beoordeling lange termijn door meteoroloog


Synoptische ontwikkeling
Tussen een omvangrijk hogedrukgebied boven de Britse Eilanden en een hoogtelaag boven Centraal Europa staat in onze omgeving een noord(oost)elijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Het hoogtelaag trekt vanaf dinsdag langzaam naar het zuiden van Europa en het hoog trekt zich langzaam terug naar de Oceaan waardoor de stroming meer noordwestelijk wordt. Vanaf halverwege volgende week trekt er in de oper een laag vanaf Groenland zuidoostwaarts naar de Golf van Biskaje waardoor de stroming meer (zuid)oostelijk wordt met aanvoer van wat minder koude lucht.

Modelbeoordeling en onzekerheden
De noordoostelijke stroming met meest droog weer maar wel lage maximumtemperaturen die 7-8 graden onder het langjarig gemiddelde liggen en met nachtvorst in het binnenland zit in vrijwel alle leden. De draaiing naar een meer noordwestelijke stroming in de tweede helft van de week en daarna een draaiing naar een meer zuidelijke stroming zit wat duidelijker in de actuele (12 UTC) EPS dan in de vorige EPS. De exacte richting van de stroming hangt hierbij natuurlijk wel sterk af van de positie van het laag bij de Golf van Biskaje. Na het weekend van 27 en 28 april wordt de onzekerheid behoorlijk groot wat ook terugkomt in de clusters. Een (kleine) meerderheid lijkt echter wel een zuid tot zuidwestelijke stroming te berekenen, waardoor de temperatuur hoger wordt.

Samenvatting meerdaagse-periode
Koel, licht wisselvallig weer met ook af en toe zon. Vooral in de nacht naar maandag en in de nacht naar dinsdag landinwaarts kans (50-60%) op vorst in het binnenland.

Samenvatting EPS-periode
Vrij rustig, af en toe zon en licht wisselvallig (dagelijkse neerslagkansen rond 40%). De maximum- en minimumtemperaturen stijgen geleidelijk naar waardes rond het langjarig gemiddelde.

Geldig van zondag 21 april tot vrijdag 03 mei

 

 

Over Windverwachting Nederland

Windverwachting.nl is de meest complete bron van betrouwbare windverwachtingen en actuele windmetingen voor heel Nederland, op basis van KNMI weerrapporten en modelgegevens, tot 10 dagen vooruit.

Zie ook onze app Het Weer in Nederland. Heb je suggesties of wil je data gebruiken? Laat het even weten, we horen graag van je!
 

Meer weten?
Surfcheck / Windverwachting.nl
Rijn en Schiekade 115 F
2311 AS Leiden
(+31) 071-2032041
Kvk: 61380431

post@windverwachting.nl

Download Het Weer in Nederland

Waterkaart Live, app op de iPad
 
Download Het Weer in Nederland, de app voor Android   Download Het Weer in Nederland, de app voor iPhone en iPad