Synoptische beoordeling weermodellen

Hoe staat de atmosfeer ervoor? Tweemaal per dag beoordelen KNMI-meteorologen de weermodellen in deze synoptische analyse - de analyse van de huidige toestand van de atmosfeer - en ze kijken naar wat de modellen zeggen over de nabije toekomst.

Korte termijn tot +48 uur | Meerdaagse modelbeoordeling
 



Modellen algemene beoordeling tot +48 uur
Opgesteld op vrijdag 27 januari 2023 om 16.33 uur
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.


Synoptische situatie
Een hogedrukgebied op enige afstand ten zuidwesten van Ierland heeft een rug in oostnoordoostelijke richting richting Denemarken en Baltische Staten. Deze rug trekt zuidwaarts en de rugas bereikt aan het begin van de nacht naar zaterdag het noorden van het land en verlaat zaterdagmiddag het zuiden. De oriƫntatie is dan gekanteld naar west-oost. Noord van de rugas komt een noordoost-zuidwest georiƫnteerd occluderend frontaal systeem boven de Noordzee naderbij. Dit frontaal systeem bereikt zaterdagmiddag het uiterste noorden van de FIR en wordt in de nacht naar zondag boven het noorden van het land verwacht. De activiteit is gering. De occlusie trekt zeer langzaam zuidwaarts en ligt zondag 12 UTC van Zeeland naar de Achterhoek.

Modelbeoordeling
Het al of niet aanwezig zijn van grenslaagbewolking is het belangrijkste aandachtspunt. Nog steeds zijn EC en HA40 de modellen met de meeste opklaringen in de komende nacht, maar het mistsignaal is veel kleiner dan in de voorgaande runs. In KEPS zagen we in de voorgaande runs al dat de kans op mist geslonken was naar 30-40%. Opklaringen zijn momenteel wel aanwezig boven Denemarken en in mindere mate boven het oosten van Duitsland. Mocht het toch breder opklaren dan zal er alsnog vrij veel mist ontstaan.

Aandachtspunten
Wind
Geen bijzonderheden.

Zicht
Zolang het bewolkt blijft goed. Vanavond en komende nacht kans op mist(banken) in opklaringen. Kans lijkt vooral voor het noordoosten te zijn.

Temperatuur
Komende nacht onder de bewolking boven nul, in opklaringen lichte vorst. Geringe kans op gladheid daar waar de wegen nog nat zijn.

Bewolking
Velden Sc, vanuit Duitsland schampt ook af en toe wat St over het zuidoosten. Komende nacht neemt de kans op (enkele) opklaringen met name in het noordoosten toe. Morgen nabij de occlusie St.

Neerslag
Zeer plaatselijk (bijvoorbeeld Terschelling om 15:50 UTC) valt eerst nog af en toe lichte regen. Stelt niet veel voor. Met het verder zakken van de subsidentie-inversie op nadering van de rugas wordt de kans dat de bewolking dik genoeg is om neerslag te produceren nog kleiner. Nabij de occlusie soms lichte regen.

Geldig tot zaterdag 28 januari 2023 24.00 locale tijd



 

Guidance meerdaagse
Opgesteld door het KNMI op vrijdag 27 januari 2023 om 05.15 uur
Beoordeling lange termijn door meteoroloog


Synoptische ontwikkeling
De langzaam zuidwaarts bewegende uitloper van hogedruk die tot en met zaterdag ons weer domineert, maakt zondag plaats voor een westelijke stroming onder invloed van een lagedrukgebied boven de Noorse Zee. Dit markeert het begin van een episode met een vrij noordelijke zonale stroming, waarbij storingen ons wel kunnen bereiken maar we ook blijven profiteren van de stabiliserende invloed van e hogedruk ten zuiden van ons. Een licht wisselvallig weertype is het resultaat, waarbij we ons af en toe in de maritiem tropische als ook in de maritiem polaire lucht bevinden. Volgende week donderdag en vrijdag volgt er een beslismoment in de atmosfeer. De zonale stroming begint sterk te meanderen en het vrij noordelijk gelegen Azorenhoog beweegt zich richting onze omgeving. In veruit de meeste leden van het ensemble blijft de stroming, hoewel zwak, zuidwestelijk en de aanvoer maritiem, in enkele leden echter zorgt een noordelijkere ligging van het hoog voor een aflandige stroming en de aanvoer van continentale lucht.

Modelbeoordeling en onzekerheden
In de zonale stroming volgende week zien we temperaturen rond of iets boven normaal, neerslagkansen van 60-70% en redelijk wat wind, de kans op zware windstoten in de kustprovincies bedraagt zo'n 30-40%. Het hierboven beschreven keuzemoment zien we daarna terug in de iets toenemende spreiding in de pluim van de windrichting en temperatuur. De ligging van het hoog en de aangevoerde luchtsoort kunnen dan grote verschillen veroorzaken. Toch houdt ongeveer 85% van het ensemble vast aan een voortzetting van de zuidwestelijke stroming en maritieme aanvoer, een vrij grote zekerheid. Daarbij horen temperaturen boven rond of boven normaal. De eveneens verwachtte hoge neerslagkansen zien we niet, het gevolg van de nabijheid van het hogedrukgebied, en zijn in de orde van 50%. Verder is er dagelijks zo'n 20% kans op zware windstoten en ca. 10% op winterse neerslag, hetgeen een vrij normale verdeling is voor de (tegenwoordige) tijd van het jaar.

Samenvatting meerdaagse-periode
Overgang naar een wisselvallig weertype met regelmatig regen of buien, weinig zon en vooral begin volgende week vrij veel wind. De temperaturen liggen daarbij over het algemeen iets boven normaal. Maandag, dinsdag en woensdag is er een redelijke kans (30-60%) op zware windstoten in het noordwesten van het land.

Samenvatting EPS-periode
Grote kans (85%) op licht wisselvallig weer met af en toe neerslag en temperaturen rond of boven normaal. De kans op een overgang naar een winters weertype is klein (15%).

Geldig van zondag 29 januari tot vrijdag 10 februari

 

 

Over Windverwachting Nederland

Windverwachting.nl is de meest complete bron van betrouwbare windverwachtingen en actuele windmetingen voor heel Nederland, op basis van KNMI weerrapporten en modelgegevens, tot 10 dagen vooruit.

Zie ook onze app Het Weer in Nederland. Heb je suggesties of wil je data gebruiken? Laat het even weten, we horen graag van je!
 

Meer weten?
Surfcheck / Windverwachting Nederland
Molenstraat 1a
2316 TC Leiden
(+31) 071-2032041
Kvk: 61380431

post@windverwachting.nl

Download Het Weer in Nederland

Waterkaart Live, app op de iPad
 
Download Het Weer in Nederland, de app voor Android   Download Het Weer in Nederland, de app voor iPhone en iPad