Synoptische beoordeling weermodellen

Hoe staat de atmosfeer ervoor? Tweemaal per dag beoordelen KNMI-meteorologen de weermodellen in deze synoptische analyse - de analyse van de huidige toestand van de atmosfeer - en ze kijken naar wat de modellen zeggen over de nabije toekomst.

Korte termijn tot +48 uur | Meerdaagse modelbeoordeling
 Modellen algemene beoordeling tot +48 uur
Opgesteld op vrijdag 06 augustus 2021 om 00.35 uur
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.


Synoptische situatie
Een lagedrukgebied boven Ierland beweegt langzaam noordoostwaarts en wordt vanmiddag stationair boven de westkust van Schotland. Een bijbehorende NW-ZO georiënteerde occlusie bereikt aan het begin van de nacht het zuidwesten, trekt noordoostwaarts en verlaat het noordoosten aan het begin van de middag. Een volgende (backbent)occlusie trekt in de loop van de middag noordoostwaarts over het land en wordt op korte afstand gevolgd door een hoogtetrog. Een zwakke trog trekt vervolgens in de nacht naar zaterdag over het zuidoosten van het land. Een lagedrukgebied dat momenteel nog ruimschoots ten westen van Ierland ligt, bereikt zaterdag Bretagne en nadert onze zuidwestkust in de vorm van een trog, met de restanten van een ingedraaide occlusie, zaterdag aan het einde van de middag.

Modelbeoordeling
De aandachtspunten vandaag zijn de passage van beide occlusies. De eerste occlusie passeert in de vorm van stratiforme en convectieve neerslag, de tweede occlusie in de vorm van buien (grotere onstabiliteit door aanwezigheid hoogtetrog). De neerslag en bewolking zit redelijk eenduidig in alle modellen. De mate van activiteit op de zwakke trog die in de nacht naar zaterdag passeert varieert nog in de modellen. Ook het zwaartepunt van de buiigheid op zaterdag zit nog niet consistent in de modellen, al lijkt er een voorkeur zichtbaar voor het westen en de kustgebieden.

Aandachtspunten
Wind
In de loop van de ochtend na passage van de occlusie toenemende wind; dan seinen 6 Bft, langs de westkust in de loop van de dag 7 Bft. Uitschieters boven land dan 25-30 kn, vooral bij buien. Ook zaterdag overdag mogelijk nog 6 Bft aan met name de noordwestkust en bij buien kans op uitschieters in de orde 25-30 kn.

Zicht
Buiten de neerslag om goede zichtcondities. Vannacht alleen in het noordoosten nog weinig bewolking, daar nog kans op nevelige condities.

Temperatuur
Maxima iets beneden het langjarig gemiddelde.

Bewolking
Bij de occlusie stratiforme bewolking, met plaatselijk stratus en een geleidelijk toenemende convectieve component met ingebedde Cb's, toppen in het noordoosten mogelijk tot FL300. Achter de occlusie weer opnieuw veel convectieve bewolking (passage back-bent), Cb-toppen FL200-250, in het noordoosten tot FL300. Later vanmiddag en in de avond geleidelijk ook opklaringen. In het zuidoosten op passage van de zwakke trog nog enkele Cb's met toppen tot ca. FL150. Zaterdag overdag ook een enkele Cb met toppen tot ca. FL150, boven zee en in de kustgebieden FL200-250. Vervolgens bij de restanten van de ingedraaide occlusie in de avond een mix van stratiforme bewolking en ingebedde Cb's met toppen tot FL200-FL250.

Neerslag
Bij de occlusie regen met een verscholen bui, in het noordoosten mogelijk met enkele stevige ingebedde regen- en onweersbuien. Er is dan ook iets meer schering. Achter de occlusie opnieuw stevige (onweers)buien, CAPE-waarden dan in de orde van 500 J/kg in het zuidwesten tot lokaal 1500 J/kg in het noordoosten, de effectieve schering ligt met ca 15 kn wat hoger dan gisteren, convectiemodus overwegend single cells. In de nacht naar zaterdag in het zuidoosten enkele buien op passage van de trog. Ook zaterdag overdag op dagelijkse gang een enkele bui. 's Avonds op passage van de ingedraaide occlusie stratiforme neerslag en enkele ingebedde buien.

Geldig tot zaterdag 07 augustus 2021 24.00 locale tijd 

Guidance meerdaagse
Opgesteld door het KNMI op donderdag 05 augustus 2021 om 04.44 uur
Beoordeling lange termijn door meteoroloog


Synoptische ontwikkeling
Op 7 augustus hebben we te maken met een sterk cyclonaal (bovenlucht)patroon aan de oostflank van een lagedrukgebied en hoogtetrog nabij Groot-Brittannië. Begin volgende week schuift dit patroon noordoostwaarts weg en vanaf dinsdag vind er geleidelijk stabilisatie plaats ten gevolge van de toenemende invloed van een uitloper van het Azorenhoog. De rug komt aanvankelijk ten zuiden van onze omgeving te liggen waardoor de stroming zonaal blijft, storingen kunnen ons dan echter nauwelijks nog bereiken. Onze omgeving heeft tot dan toe de hele periode te maken met aanvoer van (getransformeerde) maritiem polaire lucht. In de tweede helft van de volgende week zien we in een deel van de ENS-leden het zwaartepunt van de hogedruk uitkomen ten (noord)oosten van ons, waarmee er een zuidelijke en/of aflandige stroming op gang zou kunnen komen.

Modelbeoordeling en onzekerheden
De spreiding in het ensemble is tot en met volgende week woensdag (12 augustus) beperkt. De temperatuur ligt over het algemeen iets beneden het langjarig gemiddelde. De dagelijkse neerslagkans is groot (ca. 80%) waarbij de neerslag soms intensief kan zijn gezien het buiige karakter. CAPE waardes zijn zodanig dat ook de onweerskans vrij groot is. Onder invloed van de nabije hogedruk worden de neerslagkansen vanaf volgende week woensdag beduidend lager (20-50%) en neemt de kans op temperaturen rond of boven normaal toe naar ca. 30%.

Samenvatting meerdaagse-periode
Af en toe zon maar ook regelmatig regen of enkele stevige (onweers)buien. Vanaf woensdag overgang naar een droger en stabieler weertype. Met middagtemperaturen van ca. 21°C blijft het aan de koele kant. Vrijdag tot en met zondag is er een grote kans (meer dan 60%) op een code geel voor onweer, met name in het noordoosten van het land.

Samenvatting EPS-periode
Aanvankelijk voortzetting van het overwegend droge en stabiele weertype, met een dagelijkse neerslagkans van ca. 30% bij temperaturen rond normaal. Later in de periode nemen de neerslagkansen weer toe naar ca. 50% en zien we opnieuw een lichte voorkeur voor temperaturen onder het klimatologisch gemiddelde.

Geldig van zaterdag 07 augustus tot donderdag 19 augustus

 

 

Over Windverwachting Nederland

Windverwachting.nl is de meest complete bron van betrouwbare windverwachtingen en actuele windmetingen voor heel Nederland, op basis van KNMI weerrapporten en modelgegevens, tot 10 dagen vooruit.

Zie ook onze app Het Weer in Nederland. Heb je suggesties of wil je data gebruiken? Laat het even weten, we horen graag van je!
 

Meer weten?
Surfcheck / Windverwachting Nederland
Molenstraat 1a
2316 TC Leiden
(+31) 071-2032041
Kvk: 61380431

post@windverwachting.nl

Download Het Weer in Nederland

Waterkaart Live, app op de iPad
 
Download Het Weer in Nederland, de app voor Android   Download Het Weer in Nederland, de app voor iPhone en iPad