Synoptische beoordeling weermodellen

Hoe staat de atmosfeer ervoor? Tweemaal per dag beoordelen KNMI-meteorologen de weermodellen in deze synoptische analyse - de analyse van de huidige toestand van de atmosfeer - en ze kijken naar wat de modellen zeggen over de nabije toekomst.

Korte termijn tot +48 uur | Meerdaagse modelbeoordeling
 Modellen algemene beoordeling tot +48 uur
Uitgifte: 21/07/2024 17.20 uur LT
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.


Synoptische situatie
We bevinden ons in tropische lucht. Een koufront ligt langs de westkust trekt vanavond oostwaarts over het land, waarna van oorsprong maritiem polaire lucht binnenstroomt. Op hoogte passeert het koufront pas in de loop van de avond, in een wat sterker cyclonaal hoogtepatroon. Komende nacht bereikt een trekrug het westen en verlaat het oosten maandagmiddag. Maandagavond laat bereikt een NNO-ZZW-georiënteerde occlusie de westkust. Deze occlusie behoort bij een laag dat later op maandag en op dinsdag via het midden van de Noordzee naar Denemarken trekt. Deze occlusie bevindt zich in een vrij brede vore en bestaat eigenlijk uit twee delen. Een geöccludeerde golf trekt dinsdagochtend en het begin van dinsdagmiddag over het zuiden van het land oostwaarts. Na passage bouwt boven de Britse Eilanden een rug op vanuit het Azorenhoog. Hierdoor draait de stroming bij ons naar noordwest en bereikt het ingedraaide deel van de eerste occlusie het noorden van het land.

Modelbeoordeling
De komende uren zou er boven het noordoosten nog een opleving van de buien moeten plaatsvinden volgens de modellen. Dit doen zij al een aantal runs vrij consistent en actueel vindt deze opleving daadwerkelijk plaats. Wel lijkt dit net iets oostelijker gebeuren, dus de buien zullen vrij snel weer de landsgrenzen oversteken. Niettemin kan het vooral weer veel regen opleveren. EC laat maandagmiddag boven Nederland toch nog wat lichte regen vallen. Er is wat convergentie zichtbaar in de rug en hierdoor is het model in de lagere niveaus ook wat vochtiger. Ik kan dit zeker niet uitsluiten, maar het zal om geringe hoeveelheden gaan met geen of nauwelijks invloed op de VFR-condities.

Aandachtspunten
Wind
Bij de buien mogelijk uitschieters van 20-25 kn, vrijwel uitsluitend door water loading. Op nadering van de occlusie 6 Bft op de zuidelijke Noordzee. Na passage weer afnemend.

Zicht
In buien matig tot slecht zicht. Komende nacht in het zuidwesten kans op nevel of mist (langst opgeklaard) en onder de rugas.

Temperatuur
De dauwpunten liggen met 16-21 graden erg hoog, voelt benauwd aan. Achter het grondkoufront lagere dauwpunten en ook dalende temperaturen. Maandag maxima rond 23°C.

Bewolking
In het noordoosten Cb's, toppen nu FL270, maar dat kan de komende uren nog tot FL350 gaan als de buiigheid verder opleeft. Achter en nabij het koufront ook een zone met lagere wolkenbases en plaatselijk stratus, vooral boven zee. Maandagmiddag mogelijk plaatselijk een TCu met toppen FL070. Maandagavond bij de occlusie een mix van stratiforme en convectieve bewolking, met toppen tot ca. FL150. Met name boven zee ook weer kans op St. Bij de occluderende golf zien we wederom vooral boven zee een St-signaal. Dinsdag overdag ontstaan er boven Nederland meerdere Cb's, met toppen FL270.

Neerslag
Actueel enkele buien, vooral in het noordoosten ook met onweer. Plaatselijk valt veel neerslag in korte tijd: PW ligt rond 40 mm en de treksnelheid is niet groot (15-20 kn), we gaan uit van plaatselijk 20-40 mm, mogelijk zelfs zeer lokaal meer dan 40 mm. De buien verlaten het oosten halverwege de avond. Maandagmiddag is het niet helemaal uitgesloten dat er toch plaatselijk een lichte bui ontstaat. De eerste neerslag behorend bij de occlusie bereikt het westen maandag in de tweede helft van de avond. Dinsdag overdag ontstaan er talloze buien, die vooral boven het oosten weer gepaard kunnen gaan met onweer, hagel en plaatselijk veel regen in korte tijd.

geldig tot maandag 22 juli 2024 24.00 locale tijd 

Guidance meerdaagse
Uitgifte: 21/07/2024 04.51 uur LT
Beoordeling lange termijn door meteoroloog


Synoptische ontwikkeling
Grootschalig gezien krijgen we te maken met een zonale stroming, waarbij wij ons aanvankelijk aan de noordflank bevinden van een uitloper van hogedruk boven Zuid-Europa, veelal in getransformeerde maritiem polaire lucht. Storingen kunnen ons wel bereiken maar doorgaans in afgezwakte vorm. Vanaf het weekeinde zien we het zwaartepunt van de hogedruk wat naar het noorden schuiven, waardoor bij ons de kans op een aflandige stroming en de aanvoer van een continentale luchtsoort toeneemt.

Modelbeoordeling en onzekerheden
Op dinsdag en op vrijdag passeert er een storing, tussendoor profiteren we van een anticyclonaal stromingspatroon. Vanaf het weekeinde zien we de hogedrukinvloed toenemen, hetgeen zorgt voor stabiel en rustig zomerweer. De windrichting en aangevoerde luchtsoort worden dan wel onzeker, hetgeen zich vertaald in een grote spreiding in de temperatuurverwachting. De neerslagkansen blijven laag, alleen wanneer de bovenstroming wat meer cyclonaal wordt is er kans op een regen- of onweersbui.

Samenvatting meerdaagse-periode
Dinsdag koel met regen of buien. Daarna perioden met zon, meest droog en geleidelijk iets oplopende temperaturen. Vrijdag en zaterdag is er weer kans op een bui.

Samenvatting EPS-periode
Rustig Hollands zomerweer, met flinke droge en zonnige perioden maar ook af en toe een (onweers)bui en normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

Geldig van dinsdag 23 juli tot zondag 04 augustus

 

 

Over Windverwachting Nederland

Windverwachting.nl is de meest complete bron van betrouwbare windverwachtingen en actuele windmetingen voor heel Nederland, op basis van KNMI weerrapporten en modelgegevens, tot 10 dagen vooruit.

Zie ook onze app Het Weer in Nederland. Heb je suggesties of wil je data gebruiken? Laat het even weten, we horen graag van je!
 

Meer weten?
Surfcheck / Windverwachting.nl
Rijn en Schiekade 115 F
2311 AS Leiden
(+31) 071-2032041
Kvk: 61380431

post@windverwachting.nl

Download Het Weer in Nederland

Waterkaart Live, app op de iPad
 
Download Het Weer in Nederland, de app voor Android   Download Het Weer in Nederland, de app voor iPhone en iPad