Synoptische beoordeling weermodellen

Hoe staat de atmosfeer ervoor? Tweemaal per dag beoordelen KNMI-meteorologen de weermodellen in deze synoptische analyse - de analyse van de huidige toestand van de atmosfeer - en ze kijken naar wat de modellen zeggen over de nabije toekomst.

Korte termijn tot +48 uur | Meerdaagse modelbeoordeling
 Modellen algemene beoordeling tot +48 uur
Opgesteld op maandag 27 juni 2022 om 17.43 uur
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.


Synoptische situatie
Ten oosten van een lagedrukgebied nabij IJsland staat een zwakke zuidwestelijke stroming. Het aandachtsgebied bevindt zich in de polaire lucht. Een occlusie met erachter een kortgolvige (hoogte)trog liggen boven het noordoosten en verlaten spoedig ht land. Vanavond passeert de bijbehorende grootschalige hoogtetrog (met daarin een oude occlusie). Hierachter bouwt zich een rug op. Dinsdag vormt zich een hoog nabij Denemarken en wordt de stroming oostelijk.

Modelbeoordeling
Actueel nog buien/regen boven het noordoosten. Modellen tonen dit ook en tonen ook het in activiteit afnemen en wegtrekken van de buien. Vanavond bij de grootschalige hoogtetrog nauwelijks activiteit. Aandachtspunt voor vannacht zijn eventuele ondiepe mistbanken. bij de Bij de grootschalige trog lijkt de activiteit nauwelijks meer aanwezig. Dan bouwt aan de grond ook een rug op.

Aandachtspunten
Wind
-

Zicht
In de nacht naar dinsdag afhankelijk van de mate van ontkoppeling grondmist of enkele mistbanken. Deze zijn erg ondiep en stellen niet veel voor.

Temperatuur
Geen bijzonderheden.

Bewolking
In buien CB's met toppen tot FL250.

Neerslag
Vanavond eerst nog buien/regen boven het noordoosten. Bij de trog van vanavond nog een enkele bui.

Geldig tot dinsdag 28 juni 2022 24.00 locale tijd 

Guidance meerdaagse
Opgesteld door het KNMI op maandag 27 juni 2022 om 02.14 uur
Beoordeling lange termijn door meteoroloog


Synoptische ontwikkeling
De stroming is tot en met 1 juli zuid tot zuidwest onder invloed van lagedrukgebieden bij de Britse Eilanden. De stroming in de grenslaag is aanvankelijk oostelijk. Donderdag of vrijdag passeert een koufront. In een groot deel van de Eps leden passeert in het eerste weekeinde van juli van het westen uit een hoogtetrog waarna de stroming westelijk wordt. In een deel van de leden komt de as van de hogedrukgebieden boven het Noordzeegebied te liggen.

Modelbeoordeling en onzekerheden
De uitvoer is consistent. De kans dat de passage van het koufront/convergentielijn gepaard gaat met zware convectie is verder afgenomen, ook in het oosten is er in het overgrote deel van de leden maar weinig CAPE. De neerslagkans is donderdag nu 90% en vrijdag 50, in het weekeind ongeveer 20%. De overgang naar een westelijke stroming in het eerste weekeinde van juli is nog steeds consistent aanwezig. De neerslagkans loopt volgende week op naar ongeveer 40%, de anticyclonale invloed lijkt wat groter te zijn dan in de vorige uitvoer. De kans op bovennormale temperaturen is klein, minder dan 10%.

Samenvatting meerdaagse-periode
Flinke perioden met zon en droog. Woensdag en donderdag warm met donderdag en vrijdag regen waarbij het afkoelt. De kans op uitgifte van een waarschuwing is vooralsnog gering.

Samenvatting EPS-periode
Grote kans op wisselvallig weer met normale of iets benedennormale temperaturen.

Geldig van woensdag 29 juni tot maandag 11 juli

 

 

Over Windverwachting Nederland

Windverwachting.nl is de meest complete bron van betrouwbare windverwachtingen en actuele windmetingen voor heel Nederland, op basis van KNMI weerrapporten en modelgegevens, tot 10 dagen vooruit.

Zie ook onze app Het Weer in Nederland. Heb je suggesties of wil je data gebruiken? Laat het even weten, we horen graag van je!
 

Meer weten?
Surfcheck / Windverwachting Nederland
Molenstraat 1a
2316 TC Leiden
(+31) 071-2032041
Kvk: 61380431

post@windverwachting.nl

Download Het Weer in Nederland

Waterkaart Live, app op de iPad
 
Download Het Weer in Nederland, de app voor Android   Download Het Weer in Nederland, de app voor iPhone en iPad