Weerpluimen voor De Bilt

Groningen | Leeuwarden | Den Helder | Schiphol | De Bilt | Twente | Vlissingen | Maastricht
(Zo lees je de pluim)


Temperatuurpluim De Bilt voor 17 October 2021
Neerslagpluim De Bilt voor 17 October 2021
Windsnelheid km/h pluim De Bilt voor 17 October 2021
Windsnelheid in m/s pluim De Bilt voor 17 October 2021
Windstotenpluim De Bilt voor 17 October 2021
Windstotenpluim De Bilt voor 17 October 2021
Sneeuwvalpluim De Bilt voor 17 October 2021
Onweerkans pluim De Bilt voor 17 October 2021
Neerslagsom pluim De Bilt voor 17 October 2021
Dauwpunttemperatuur pluim De Bilt voor 17 October 2021
Bewolkingsgraad De Bilt voor 17 October 2021

 


 

Hoe lees je de weerpluim?

Ook deze pluimen worden net als de weerkaarten gegenereerd door weermodellen: de supercomputer van de weerdienst - in dit geval het KNMI - maakt met behulp van slimme algoritmes een benadering van de toekomstige weertoestand.

Het model start altijd met de metingen van de weertoestand op het moment dat de computer gaat rekenen. Dat zijn metingen van bijvoorbeeld de windrichting- en snelheid, de luchtdruk, relatieve luchtvochtigheid en de temperatuur. Het algoritme extrapoleert dan met die kennis - en de manier waarop deze waardes op elkaar inwerken - naar de toekomst, de resultaten daarvan zie je in de vorm van de groene lijntjes. Zo gebeurt dat 52 keer achter elkaar, dat zijn de 'leden' van de pluim. Iedere keer verandert het model een beginwaarde. Is het nu bijvoorbeeld 7,5 °C, dan kan de volgende 'run' met 7,6 °C starten. Daarmee wordt de uitkomst van iedere run automatisch net iets anders.

Onzekerheid in het model
Die onzekerheid is nodig, omdat het weer nu eenmaal onzeker is. Je weet nooit precies wat het gaat worden, verwachtingen opstellen gaat daarom vaak beter als je die onzekerheid ook inbouwt in de berekening. Als het model daarna 52 keer heeft gedraaid wordt het ideale midden berekend (de dikke rode stippellijn). Grote kans dat het toekomstige weerbeeld daar op zal lijken. De berekeningen worden 4 maal daags uitgevoerd om steeds de nieuwe actuele waardes als uitgangspunt te kunnen nemen. Je ziet ook dat naarmate de dagen vorderen, de onzekerheid toeneemt. Hoe meer de groene lijntjes uit elkaar liggen, hoe hoger de onzekerheid.

Weetje
Aardig weetje: de grafiek heet trouwens pluim omdat deze wel iets weg heeft van rook die met de wind mee uit een schoorsteen waait.

 

Over Windverwachting Nederland

Windverwachting.nl is de meest complete bron van betrouwbare windverwachtingen en actuele windmetingen voor heel Nederland, op basis van KNMI weerrapporten en modelgegevens, tot 10 dagen vooruit.

Zie ook onze app Het Weer in Nederland. Heb je suggesties of wil je data gebruiken? Laat het even weten, we horen graag van je!
 

Meer weten?
Surfcheck / Windverwachting Nederland
Molenstraat 1a
2316 TC Leiden
(+31) 071-2032041
Kvk: 61380431

post@windverwachting.nl

Download Het Weer in Nederland

Waterkaart Live, app op de iPad
 
Download Het Weer in Nederland, de app voor Android   Download Het Weer in Nederland, de app voor iPhone en iPad